Pendlingen ger Anna det ­bästa av två världar

Utmanande jobb och högt tempo. Livskvalitet i trygg småstadsidyll. För Anna Hammarbäck är tågpendlingen en perfekt lösning.

Precis när solen letar sig upp över trädtopparna kliver Anna Hammarbäck på tåget i Lindesberg. Hon är en rutinerad pendlare, sedan snart tio år tillbaka åker hon till Örebro för att arbeta.

Det är mitt i centrala Örebro som Försäkringspartner i Bergslagen har sitt kontor. Här arbetar Anna med sak- och motorförsäkringar, både med nyförsäljning och med förvaltning av den befintliga kundstocken.

– Det är ett varierande och väldigt roligt jobb. Jag får möta allt från den lilla firman till mellanstora industrier och byggentreprenörer. I mitt jobb träffar jag människor som verkligen tycker om sitt jobb, det är härligt, säger Anna med inlevelse.

 

”Peppar peppar, men tågen går riktigt bra.
Och tåg är ett skönt sätt att pendla.” 

 

Anna med tjänstecykel

Ibland, om hon har ett kundmöte dit det inte fungerar att ta kontorets röda tjänstecykel, kör Anna bil till arbetet, men de flesta dagarna tar hon tåget till jobbet. 30 minuter tar tågresan från Lindesberg in till Örebro.

– Peppar peppar, men tågen går riktigt bra. Och tåg är ett skönt sätt att pendla. Om jag behöver kan jag jobba. Annars så tar jag den där halvtimmen till att ladda upp eller koppla av, beroende på om jag är på väg till eller från jobbet.

Tåget trygg zon

Det mesta kring pendlingen funkar smidigt för Anna, men hon har en del önskemål om förbättringar. Det skulle till exempel behövas ytterligare en biljettautomat på perrongen i Lindesberg. Och fler avgångar, inte minst på kvällar och helger, står också på önskelistan:

– I pendlingstid går det tåg varje halvtimme, det är okej. Däremot blir det problem att ta sig hem om jag gjort ett sent restaurangbesök eller gått på bio i Örebro. Det är likadant på helger. Eftersom jag har köpt månadskort nyttjar jag det gärna på fritiden, och åker gärna kollektivt in i till Örebro för att umgås med vänner, handla eller ta en fika. Men speciellt när vi ska på familjeaktiviteter med en viss starttid, som i idrottssammanhang, är det svårt att få det att stämma med tågtiderna.

Men även om Anna gärna skulle se både fler avgångar och fler biljettautomater så är tågresorna i grund och botten en positiv upplevelse. Inte minst socialt, där tåget har visat sig vara en kanske oväntat trygg zon.

 

”Tåget är ju en mötesplats, ett nätverk egentligen”

 

– Vi som morgonpendlar har blivit en tajt grupp som sätter sig på samma plats varje morgon. Sätter sig någon ”fel” så rubbas cirklarna, säger Anna med ett skratt, och fortsätter:

– Tåget är ju en mötesplats, ett nätverk egentligen. Vi resenärer är alla i samma situation, vi söker skydd under varandras paraplyer, strular något så hjälps vi åt med information och vi väcker varandra om någon lyckats somna när det är dags att kliva av. Dessutom håller man ett öga på varandras barn på tåget. Det finns en omtänksamhet ombord och det känns tryggt.

Hela familjen pendlar

Annas barn är vana pendlare de med. Varannan vecka bor Arvid och Maj hos pappa i Örebro, och veckan de bor med Anna i Lindesberg pendlar barnen också in till Örebro och Engelska skolan där. Men att flytta till Örebro finns inte på agendan, varken för Anna, Arvid eller Maj.

– Vi vill bo i Lindesberg. Det är så mycket som är bra här. Sjukvården, skolor, matvaruhandeln, föreningslivet, det mesta fungerar bra i Lindesberg. Allt är nära, man kan gå eller cykla, och det känns tryggt att låta barnen förflytta sig själva. Lindesberg Arena är fantastisk, den är som ett nytt Folkets hus här. Det finns bio och restauranger och Lindesjön är ju underbar. Tänk att man kan bada från Strandpromenaden mitt i stan! Det går inte i Örebro, säger Lindesbergsbon Anna med eftertryck.

För Anna Hammarbäck fortsätter pendlingen att vara den optimala lösningen på önskan om att kombinera ett utvecklande arbete med ett boende och en fritid där livskvaliteten står i centrum.

Populär mötesplats. I Lindesberg Arena ryms allt från idrott till konserter.

 


Hallå där Lindesberg!

Vi ställde tre snabba frågor till Jeanette Andersson på näringslivsenheten:

Jeanette Andersson på Näringslivsenheten i Lindesberg

Hur är läget i Lindesberg?
– Det är full fart framåt! Det är de signaler vi får från både näringsliv, medborgare och människor runt om i regionen. Det händer mycket här, bland annat så byggs det en hel del, som lägenheter i attraktiva, centrala och sjönära lägen. Det satsas också mycket på skolorna: Under 2017/2018 kommer två av våra mellanstadieskolor byggas ut, vi är i slutfasen av planarbetet för en helt ny högstadieskola och fortsätter vår satsning på att vitalisera gymnasieskolan.

Ni har även byggt ett nytt resecentrum. Hur viktig är järnvägen för Lindesberg?
– Det är oerhört viktig med goda pendlingsmöjligheter. För människor som söker den lilla stadens livskvalitet är Lindesberg ett jättebra alternativ och många väljer därför att bo här och pendla ut. I Lindesberg finns all service, här finns lasarett med akutmottagning, ­gymnasium och så vidare, och här kan man bo med hög kvalitet till en betydligt billigare peng än i en större stad.

– Vi har även hög inpendling till Lindesberg. Hade vi inte haft så bra kommunikationer och hög tillgänglighet hade vi gått miste om personer som är en tillgång för våra lokala företag. Allt fler flyttar till Lindesberg.

 

”I Lindesberg finns all service, här finns lasarett med akutmottagning, ­
gymnasium och så vidare, och här kan man bo med hög kvalitet
till en betydligt billigare peng än i en större stad.”

 

Vilka skulle du säga är orsakerna till det?
– Det är precis som jag sa: Livskvalitet. Vi har ett ­otroligt aktivt föreningsliv, här finns badhus, arena, idrott och kultur. Att det finns bra skolor gör oss till ett bra alternativ för barnfamiljer. Jag tycker att det är fint att man kan välja boende beroende på var i livet man befinner sig. En period kanske man vill ha hög puls, ­sedan lockar kanske småstadsidyllen mer. Fast eftersom Lindesberg ligger så bra till kan man lätt ta tåget in till stan när pulsen lockar!

 
 


Många vinnare med bra pendlingsmöjligheter

Ungefär en tredjedel av Sveriges arbetsföra befolkning pendlar över en kommungräns. Men det är fler än pendlarna som behöver bra tågförbindelser. Starka infrastruktursstråk med bra pendlingsmöjligheter gör att fler kommuner utanför storstäderna blir attraktiva för boende och näringsverksamhet. Och när mindre arbetsmarknader på så sätt knyts ihop till nya, större regioner ökar möjligheterna till ekonomisk tillväxt för hela regionen. Med andra ord tjänar såväl pendlare som arbetsgivare, skolor och kommuner på bra tågförbindelser.


 

Text: Hit&Dit/Lena Bergman


Kundforum

Kundforum

Tåg i Bergslagen Kundforum är till för dig och hjälper dig med dina frågor och funderingar. Läs mer här

Tidtabeller

Tidtabeller

Här kan du se hela tidtabeller för alla sträckor i Tåg i Bergslagens trafikområde. Läs mer här

Förseningsersättning

Förseningsersättning

Vi gör allt för att du ska komma fram i tid, men ibland går det inte vår väg, då ersätter vi dig. Läs mer här

Hittegods

Hittegods

Har du tappat eller glömt något på våra tåg? Börja med att registrera dina kvarglömda saker här. Läs mer här