Anpassningar på grund av Corona

Res tryggt under Corona-pandemin

Här har vi samlat tips och uppmaningar till dig som resenär och information om vad som gjorts för att minska risken för smittspridning. Tillsammans kan vi göra tågresan trygg!

På Tåg i Bergslagens tåg ska det vara tryggt ombord både för dig som reser och personalen. Det gäller speciellt i samband med corona-pandemin. SJ som ansvarar för vår tågtrafik arbetar kontinuerligt med att se till att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Allt för att säkerställa en säker resa för dig.

Det är viktigt att även du som resenär tar ditt ansvar och följer Folkhälsomyndigheten riktlinjer. Läs mer om vad du bör göra för att skydda dig själv och andra på Folkhälsomyndighetens hemsida.

1. Res bara om du måste

Många resor måste göras trots eller på grund av pandemin. Det är därför viktigt att du som inte måste resa hjälper till att minska risken för smittspridning genom att att välja bort resan.

2. Välj rätt avgång med regionaltåg

Undvik om möjligt att resa i rusningstrafik.

3. Välj en ombokningsbar biljett

SJ har fri ombokning på resor fram till 7 februari 2021. På resor från 8 februari 2021 har SJ tillfälligt sänkt priset på sina ombokningsbara biljetter. De kostar som mest 30 kronor mer än en de som ej är ombokningsbara.

4. Utökade städrutiner

Bland annat byts luften ut många gånger varje timme för att minimera spridning av eventuell smitta.

5. Håll avstånd ombord

Alla platser på våra tåg är obokade. Du kan sätta dig på valfri plats och det gör det lättare att hålla avstånd.

6. Lyssna till tågvärdens anvisningar

Tågvärden ansvarar för säkerheten ombord. Om hen kommer med uppmaning behöver du följa den.


Munskydd eller inte?

Använd munskydd om du vill. Det finns ingen rekommendation från Folkhälsomyndigheten om det, ej heller något förbud. Bär du munskydd ska du ändå följa de råd som ges till dig här och från Folkhälsomyndigheten.

Läs mer om Corona-viruset på dessa sidor

folkhalsomyndigheten.se
krisinformation.se
who.int


Så går tågen nästa år

Tidtabellerna för 2021 är klara. För Tåg i Bergslagens resenärer innebär det en del efterlängtade förändringar, men även indragna tåg.

Mindfulness på tåget

Tågresan kan vara en viktig paus i en stressig tillvaro. Här bjuder vi på några enkla mindfulness-övningar som är anpassade för tågresan.

Förbättringsarbete mellan Ludvika–Fagersta

På grund av Trafikverkets arbete mellan Ludvika och Fagersta måste tidtabellen justeras och bussersättningar går mellan Ludvika och Fagersta.