Tåg i Bergslagen planerar att köpa in tåg av modellen 4-vagnars Dosto från Stadler. Bilden är ett fotomontage.

Nya tåg till Tåg i Bergslagen

TiB:s gamla x14-tåg sjunger på sista versen. Nu ska de bytas ut mot nya moderna tåg. Det innebär bättre komfort, och kanske även tätare trafik i framtiden.

Det känns skönt att vi är i mål och kan pensionera x14-tågen

Första tåget årsskiftet 2022/2023

Nu återstår bara formalia innan beslutet är underskrivet: Tåg i Bergslagen ska köpa in nya tåg. De fyra ägarregionerna går i borgen för inköpet av sex plus ett tåg. Det första tåget kommer förhoppningsvis att levereras kring årsskiftet 2022/2023, medan merparten av fordonen levereras under 2023. 

– Det känns skönt att vi är i mål och kan pensionera x14-tågen från Östgötatrafik, som vi fick in som en tillfällig lösning, säger Tommy Levinsson, styrelseordförande i Tåg i Bergslagen.

De nya tågen är betydligt större än x14-tågen; det är dubbeldäckare med 333 sittplatser, plus 25 fällbara stolar. Tågen tillverkas av schweiziska Stadler, och det är likadana tåg som Mälab (Mälardalstrafik) använder. 

Fler tåg skapar nya möjligheter

– Att vi köper in sex plus ett tåg betyder att vi utökar fordonsflottan med två fordon, vilket innebär att vi på sikt kan erbjuda ett bättre utbud med modernare fordon. Att fordonsflottan kommer att harmonisera med Mälab är bra, för det gör det möjligt att låna tåg av varandra i framtiden, plus att det är en fördel när tågen ska servas, säger Tommy Levinsson.

Vilka sträckor de nya tågen ska trafikera är ännu inte bestämt. Enligt Tommy Levinsson är det upp till dem som planerar tågtrafiken att göra det på bästa sätt. Men eftersom de flesta av dagens x14-tåg går mellan Ludvika och Västerås, så är en rimlig gissning att de nya tågen åtminstone delvis kommer att trafikera den sträckan. 

Tommy Levinsson, styrelseordförande i Tåg i Bergslagen.
Tommy Levinsson, styrelseordförande i Tåg i Bergslagen.

Maja Rapp är ny vd för TiB

I Maja Rapp har Tåg i Bergslagen fått en ny vd som vill se mer utveckling och fler förbättringar för tågresenärerna.

Sommartidtabell 4 juli – 14 augusti

Mellan 4 juli och 14 augusti gäller sommartidtabell. Trafiken dras ned som vanligt ned under sommaren.

Trafikanpassningar till i sommar på grund av Corona

Pandemin fortsätter påverka tågtrafiken. Trafikanpassningarna som innebär inställda avgångar fortsätter gälla till 4 juli.