Coronaviruset påverkar tågtrafiken

Corona påverkar tågtrafiken

Minskat resande och personalbrist har lett till många inställda avgångar. Och för dem som åker tåg gäller att resa med hänsyn.

Coronaviruset påverkar ­samhället på många olika sätt. Vissa av dem avspeglas i tåg­trafiken. Resandet har mer än halverats den senaste månaden som en följd av myndigheternas avrådan från alla icke-nödvändiga resor, i kombination med faktorer som att vi arbetar hemifrån, att gymnasier och högskolor är stängda och att evenemang ställts in. Tåg i Bergslagens tillgång till personal påverkas dessutom av att många är sjukskrivna eller vabbar.

 

“Vi försöker prioritera trafiken på attraktiva restider och avgångarna med flest resenärer. Men jag har full förståelse för att en del kommer i kläm av detta, och vi vädjar om förståelse för läget”

 

Konsekvensen blir att många tåg­avgångar ställs in. I dagsläget genomförs mellan 50 och 60 procent av TiB:s trafik.

– Vi försöker prioritera trafiken på attraktiva restider och avgångarna med flest resenärer. Men jag har full förståelse för att en del kommer i kläm av detta, och vi vädjar om förståelse för läget, både bland våra resenärer och bland de arbetsgivare vars personal kommer för sent till arbetet på grund av detta, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ.

– Vår ambition är att inte kasta runt trafiken från dag till dag. När vi ställer in tåg så försöker vi hitta alternativ för resenärerna, vi försöker hänvisa till andra avgångar eller buss, säger Hugo Oljemark, vd Tåg i Bergslagen.

Inte trångt på tåget
Tåg i Bergslagen och SJ följer förstås myndigheternas riktlinjer för att kunna erbjuda trygga tågresor, och har stort fokus på resenärers och anställdas hälsa och säkerhet. Den 31 mars var snittbeläggningen per tåg nio personer. Eftersom tågen har plats för 150 personer så är det inte någon risk för trängsel ombord.

– Vi följer myndigheternas rekommendationer om hygien och tågens städning, samt den information som kommit om hur man ska bete sig ombord. Vi uppmanar resenärer att hålla avstånd till varandra och vi håller koll på risken att det blir trångt ombord. I så fall är vi beredda att återinsätta eller förlänga tåg, säger Martin Drakenberg.

 

“Det är ett väldigt speciellt läge, och vi vet inte hur länge det kommer att fortgå. När vi kan se en ljusning kommer vi försöka att så fort som möjligt gå upp i normal trafik igen

 

Fri ombokning av biljetter
För den som redan bokat en resa och avgången sedan blir inställd så gäller fri ombokning eller pengarna tillbaka. SJ har dessutom sänkt priserna på ombokningsbara biljetter, så att de nu köps till samma pris som de biljetter som inte kan ombokas.

De resenärer som har funderingar kring periodbiljetter och olika former av reskort ska vända sig dit biljetten är köpt. På Länstrafikbolagens hemsidor och sj.se finns information om vad som gäller.

Försöker lösa på bästa sätt
Än så länge så håller kiosken ombord på tågen öppet. De tar inte emot kontanter och alla varor är inplastade. Just nu råder mycket osäkerhet i samhället, och den omfattande spridningen av coronaviruset gör att situationen för resenärer snabbt kan förändras.

­– Det här är en extrem situation som vi försöker lösa på bästa sätt. Det är ett väldigt speciellt läge, och vi vet inte hur länge det kommer att fortgå. När vi kan se en ljusning kommer vi försöka att så fort som möjligt gå upp i normal trafik igen, säger Martin Drakenberg.


Läs mer

Om trafikändringar och biljetter:

SJ
sj.se hittar du uppdaterad information om avgångar och vad som gäller för olika biljetter.

Trafikverket
trafikverket.se finns uppdaterad information om avgångar.

Länstrafikbolag
Hos ditt länstrafikbolag kan du hitta information om biljetter
Dalatrafik
Xtrafik
Länstrafiken
VL

Tidtabeller
Här finns anpassade tidtabeller som gäller tills vidare.


Handhygien är speciellt viktigt under Corona-epidemin
Skydda dig själv och andra

Följ myndigheternas riktlinjer för att skydda dig själv och andra i tågtrafiken. Stanna hemma om du är sjuk, och var noga med din handhygien. Håll avstånd till varandra på tåg och perronger och avstå från onödiga resor.
krisinformation.se kan du läsa mer om vad du som resenär bör tänka på innan du reser
Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du svar på många frågor om coronaviruset och generella råd för att undvika att smittas.


Text: Hit&Dit


Kundforum

Kundforum

Tåg i Bergslagen Kundforum är till för dig och hjälper dig med dina frågor och funderingar. Läs mer här

Tidtabeller

Tidtabeller

Information och länkar till tidtabeller för alla sträckor i Tåg i Bergslagens trafikområde. Läs mer här

Förseningsersättning

Förseningsersättning

Vi gör allt för att du ska komma fram i tid, men ibland går det inte vår väg, då ersätter vi dig. Läs mer här

Hittegods

Hittegods

Har du tappat eller glömt något på våra tåg? Börja med att registrera dina kvarglömda saker här. Läs mer här