Tåg i Bergslagen blir kontantfritt

Det blir kontantfritt ombord på tågen från och med den 15 juni i år, då möjligheten att betala med kontanter försvinner.

– Våra kunder väljer i dag att betala sina tågresor och sina inköp av mat och dryck ombord med andra betalmedel än kontanter. Vi följer utvecklingen som i övriga kollektivtrafikbranschen och upphör med kontant betalning ombord, säger Martin Drakenberg affärschef Tåg i Bergslagen på SJ.

I SJs digitala kanaler går det sedan tidigare bra att betala sin resa med kort, Swish och privatfaktura. Fortsättningsvis kommer det att gå att köpa resor mot kontant betalning hos SJ:s ombud som exempelvis Pressbyrån och Seven-Eleven.


Tåg till Norrköping i sommar

Tåg i Bergslagen kör sträckan Hallsberg - Norrköping sommaren 2020.

Uppskattat sommartåg återkommer. Mellan den 5 juli och 8 augusti kan du åka tåg till Norrköping med  Tåg i Bergslagen.

– Tåg till Norrköping satte vi in redan sommaren 2018 på sträckan Hallsberg–Norrköping, och eftersom det var mycket uppskattat både av fjärrtågs-resenärer och regionala resenärer mellan Örebro och Östergötland så känns det roligt att vi kan göra samma sak även i år, säger Yujin Zhang, strategisk planerare på Tåg i Bergslagen.

Under veckorna 28 till 32 kommer det att vara avbrott för banarbete på sträckan Ställdalen–Lindesberg samt Hallsberg–Motala. I samband med det väljer TiB och SJ att erbjuda en direktförbindelse med tåg mellan Örebro och Norrköping. Det blir upp till sju förbindelser per dag på sträckan Hallsberg-Norrköping. Resan mellan Örebro och Norrköping tar ungefär 1 h och 20 minuter. Resenärer som ska till södra Sverige kan byta till fjärrtåg i Norrköping medan de som vill vidare lokalt i Östergötland kan byta till bland annat Östgötapendeln i Norrköping.

– Eftersom arbetet med dubbelspårsutbyggnaden Hallsberg-Motala kommer att fortsätta även 2021 så är vår ambition att det här sommartåget ska återkomma samma veckor även nästa sommar, säger Yujin Zhang.

Upplev Norrköping finns tips och inspiration till ditt besök i Norrköping.

Sök och hitta din resa på sj.se
Tidtabell för Norrköpingståget finns också på resrobot.se


Coronaviruset påverkar tågtrafiken

Corona påverkar tågtrafiken

Minskat resande och personalbrist har lett till många inställda avgångar. Och för dem som åker tåg gäller att resa med hänsyn.

Coronaviruset påverkar ­samhället på många olika sätt. Vissa av dem avspeglas i tåg­trafiken. Resandet har mer än halverats den senaste månaden som en följd av myndigheternas avrådan från alla icke-nödvändiga resor, i kombination med faktorer som att vi arbetar hemifrån, att gymnasier och högskolor är stängda och att evenemang ställts in. Tåg i Bergslagens tillgång till personal påverkas dessutom av att många är sjukskrivna eller vabbar.

 

“Vi försöker prioritera trafiken på attraktiva restider och avgångarna med flest resenärer. Men jag har full förståelse för att en del kommer i kläm av detta, och vi vädjar om förståelse för läget”

 

Konsekvensen blir att många tåg­avgångar ställs in. I dagsläget genomförs mellan 50 och 60 procent av TiB:s trafik.

– Vi försöker prioritera trafiken på attraktiva restider och avgångarna med flest resenärer. Men jag har full förståelse för att en del kommer i kläm av detta, och vi vädjar om förståelse för läget, både bland våra resenärer och bland de arbetsgivare vars personal kommer för sent till arbetet på grund av detta, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ.

– Vår ambition är att inte kasta runt trafiken från dag till dag. När vi ställer in tåg så försöker vi hitta alternativ för resenärerna, vi försöker hänvisa till andra avgångar eller buss, säger Hugo Oljemark, vd Tåg i Bergslagen.

Inte trångt på tåget
Tåg i Bergslagen och SJ följer förstås myndigheternas riktlinjer för att kunna erbjuda trygga tågresor, och har stort fokus på resenärers och anställdas hälsa och säkerhet. Den 31 mars var snittbeläggningen per tåg nio personer. Eftersom tågen har plats för 150 personer så är det inte någon risk för trängsel ombord.

– Vi följer myndigheternas rekommendationer om hygien och tågens städning, samt den information som kommit om hur man ska bete sig ombord. Vi uppmanar resenärer att hålla avstånd till varandra och vi håller koll på risken att det blir trångt ombord. I så fall är vi beredda att återinsätta eller förlänga tåg, säger Martin Drakenberg.

 

“Det är ett väldigt speciellt läge, och vi vet inte hur länge det kommer att fortgå. När vi kan se en ljusning kommer vi försöka att så fort som möjligt gå upp i normal trafik igen

 

Fri ombokning av biljetter
För den som redan bokat en resa och avgången sedan blir inställd så gäller fri ombokning eller pengarna tillbaka. SJ har dessutom sänkt priserna på ombokningsbara biljetter, så att de nu köps till samma pris som de biljetter som inte kan ombokas.

De resenärer som har funderingar kring periodbiljetter och olika former av reskort ska vända sig dit biljetten är köpt. På Länstrafikbolagens hemsidor och sj.se finns information om vad som gäller.

Försöker lösa på bästa sätt
Än så länge så håller kiosken ombord på tågen öppet. De tar inte emot kontanter och alla varor är inplastade. Just nu råder mycket osäkerhet i samhället, och den omfattande spridningen av coronaviruset gör att situationen för resenärer snabbt kan förändras.

­– Det här är en extrem situation som vi försöker lösa på bästa sätt. Det är ett väldigt speciellt läge, och vi vet inte hur länge det kommer att fortgå. När vi kan se en ljusning kommer vi försöka att så fort som möjligt gå upp i normal trafik igen, säger Martin Drakenberg.


Läs mer

Om trafikändringar och biljetter:

SJ
sj.se hittar du uppdaterad information om avgångar och vad som gäller för olika biljetter.

Trafikverket
trafikverket.se finns uppdaterad information om avgångar.

Länstrafikbolag
Hos ditt länstrafikbolag kan du hitta information om biljetter
Dalatrafik
Xtrafik
Länstrafiken
VL

Tidtabeller
Här finns anpassade tidtabeller som gäller tills vidare.


Handhygien är speciellt viktigt under Corona-epidemin
Skydda dig själv och andra

Följ myndigheternas riktlinjer för att skydda dig själv och andra i tågtrafiken. Stanna hemma om du är sjuk, och var noga med din handhygien. Håll avstånd till varandra på tåg och perronger och avstå från onödiga resor.
krisinformation.se kan du läsa mer om vad du som resenär bör tänka på innan du reser
Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du svar på många frågor om coronaviruset och generella råd för att undvika att smittas.


Text: Hit&Dit


Förändringar för cykel på tåget

I och med att tåg som saknar cykelplats går i trafik är det inte möjligt att ta ombord cykel på dessa. Sträckan Fagersta-Västerås trafikeras delvis med dubbeldäckare som saknar cykelplatser. För att se vad som gäller på just din avgång sök information på sj.se

Tåg 8201 och tåg 8202 trafikeras med loktåg som saknar cykelplatser. På dessa avgångar gäller SJ bagageregler och det innebär att det är tillåtet att ta med cykel men cykeln måste vara demonterad eller hopfälld och förvaras i en för ändamålet anpassad cykeltransportväska innan ombordstigning.
Se SJ:s bagageregler här

På övriga tåg är som vanligt antalet cykelplatser begränsade till två. Dessa går inte att förboka, här gäller ”först till kvarn”.


Förbättringar i tidtabellen

Ny tidtabell från och med 15 december 

Sedan i söndags den 15/12 gäller en ny tidtabell. Inga stora förändringar men gå gärna in på www.sj.se eller www.resrobot.se för att se om det skett några förändringar på de tåg som du normalt reser med.

Förutom sedvanliga minutjusteringar så innehåller den nya tidtabellen en del riktigt positiva nyheter. Det blir förbättrade anslutningstider mellan Bergslagspendeln i Västerås och tågen från Stockholm. Från klockan 15 och trafikdygnet ska väntetiden inte vara längre än runt tio minuter. Tåg i Bergslagen och SJ arbetar nu tillsammans för att åstadkomma motsvarande förbättring även i andra riktningen, på morgonen mot Stockholm.

Med förbättrade tidtabeller och anslutningar under 2020 vill vi locka ännu fler, inte minst jobbpendlare, att ta tåget, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ.

Under 2020 trafikeras vissa avgångar på Bergslagspendeln med SJs dubbeldäckartåg, X40. Möjligheten att använda Dubbeldäckaren gäller för 2020, och den kommer gå under vardagar flera turer per dag. Dessutom blir TiB:s eftermiddagståg Dalarna – Stockholm, med retur sent på kvällen, lok och vagn.

– Vi har hyrt in dessa fordon från SJ för att få en större fordonsreserv och vår förhoppning är att antalet inställda tåg pga fordonsbrist skall minska, berättar Hugo Oljemark, vd på På Tåg i Bergslagen.

– En annan nyhet är att ” Smedjebacksexpressen” mellan Fagersta och Borlänge blir snabbare. Det är nu möjligt att ta tåget från Fagersta klockan sex på morgonen och vara framme i Borlänge runt halv åtta. Där arbetar vi för att i framtiden få till en lika snabb retur tillbaka på eftermiddagen, berättar Hugo Oljemark.

OBS! På X40 och lok- och vagntågen finns det ingen möjlighet att ta med cykel ombord.

Och så en nyhet inför sommaren: Resenärer mellan Örebro och Norrköping kan se fram emot att slippa sommartraditionen med ersättningsbuss nästa år. Under veckorna 28-32 gör nämligen tågen mellan Örebro och Norrköping comeback.


Vi utvecklar webben – testa ny funktion

Bild från gränssnitt för realtidskarta.

Vi är i full gång och utvecklar vår webbsida. Syftet är att möta dina behov som resenär bättre. En viktig del är att ge dig som reser rätt och riktig info så långt det är möjligt. För att kunna göra det ser vi hur sidan används idag och nyttjar underlag som till exempel den webbenkät många valt att svara på. Tack till dig som svarat på den enkäten.

Då drygt 60% besöker sidan med telefonen väljer vi att optimera sidan utifrån det – “mobile first”. Nya funktioner utvecklas också för att vägleda till val av pendlarbiljett, se avgångstider och trafikinformation i realtid.

Testa ny funktion
En ny funktion som är under utveckling är en kartvy med tågtrafiken i realtid. Via länken nedan kan du glimta in i hur det ser ut just nu under arbetets gång. Funktionen ska poleras till för att bli mer användarvänlig och fungera på alla webbläsare.

Länk till realtidskarta under utveckling.


 

Tåg i Bergslagen lanserar Höstkortet

Tåg i Bergslagen lanserar Höstkortet, ett nytt tågluffarkort som ger höstlovets tågresenärer tre sammanhängande dagars obegränsat tågresande inom Bergslagen.

– Nu blir det enkelt att tågluffa inom Bergslagen under höstlovsveckan. Det nya Höstkortet ger dig som resenär tre sammanhängande dagars tågluffande. Har man som resenär med oss använt sommarkortet sen tidigare, så kommer man snabbt känna igen sig, säger Hugo Oljemark, vd för Tåg i Bergslagen.
Hugo Oljemark, Vd Tåg I Bergslagen
Det nya Höstkortet från Tåg i Bergslagen kommer i två olika varianter, och ger resenären möjlighet till obegränsat resande under tre sammanhängande dagar. Reseperioden för kortet sträcker sig mellan den 28 oktober och 3 november.

– Svenskarna reser allt mer klimatsmart och fler väljer tåget. Hos SJ har resandet under första halvåret ökat med hela 10 procent, jämfört med fjolåret. Men också tågluffandet är på frammarsch och under sommarmånaderna ökade resandet med sommarkortet med tre procent, jämfört med sommaren i fjol, säger Martin Drakenberg, affärschef vid SJ.

Utöver Tåg i Bergslagen ger höstkortet tillgång till läns- och lokalbussarna inom både Dalarna, Västmanland och Örebro län.

Läs mer och köp ditt kort hos SJ.


Om Höstkortet

Höstkortet ger resenären möjlighet att under tre sammanhängande dagar resa obegränsat under kortets giltighetsperiod. Dessa dagar väljs i samband med köpet. Giltighetsperioden sträcker sig mellan den 28 oktober och den 3 november.

Kortet finns tillgängligt från den 13 oktober till den 1 november via SJs digitala kanaler, resebutiker och kundservice. Men också via ett flertal återförsäljare, bland annat Resia och BIG-travels butiker samt Visit Dalarnas turistbyråer.

Höstkortet finns i två varianter:

• Vuxenkortet (26 – 64år) med upp till två barn (15år) – 300kr
• Rabatterat höstkort för barn, ungdomar, studenter och pensionärer – 200kr

Resenären med höstkortet kan resa med samtliga Tåg i Bergslagens avgångar, men också via läns- och lokalbussarna inom Dalarna, Västmanland och Örebro län. Kortet gäller inte ombord på X-Trafik eller SJs tåg.


Bussersättningar pga banarbete

Jobb på spåret. Med jämna mellanrum påverkar Trafikverkets banarbeten tågtrafiken i området.

sj.se/trafikinfo eller i SJ:s app finns information om planerade arbeten samlad.

Här är de arbeten som är inplanerade den närmaste tiden och som påverkar Tåg i Bergslagens trafik:

Avesta Krylbo–Sala
Period: 16–18 oktober (nattetid) och 22 oktober (nattetid).
Påverkan: Tågen ersätts med buss.

Avesta Krylbo–Storvik
Period: 14–18 oktober.
Påverkan: Tågen ersätts med buss.

Avesta Krylbo–Frövi
Period: 21–25 oktober (dagtid)
Påverkan: Tågen ersätts med buss.

Fagersta/Ängelsberg–Smedjebacken
Period: 20 oktober (nattetid)
Påverkan: Tågen ersätts med buss.

Ställdalen–Frövi
Period: 30 nov–1 dec.
Påverkan: Tågen ersätts med buss.


Tätare trafik mellan Ludvika och Borlänge

Extra tåg i rusningstrafik. Sedan mitten av augusti går det ett tåg extra från Ludvika som anländer till Borlänge 7:30 på morgonen. Omvänt finns en extra tågtur tillbaka i rusningstrafiken på eftermiddagen.

Den nya avgången är en del av en större trafikomläggning som gjorts på sträckan, efter att en utredning sett över trafiken med tåg, buss och skolskjuts Borlänge-Ludvika-Smedjebacken. Tanken med omläggningen är att tåget ska vara stommen i kollektivtrafiknätet, och buss- och tågtrafik inte ska köra parallellt, utan komplettera varandra.

Eje Larsson, trafikutredare på Region Dalarna.

Därför har Dalatrafik lagt om busstrafiken i Ludvika och Smedjebacken, och linjenätet har anpassats tågens tider framför allt i Ludvika. Skolstarten för gymnasium och grundskola i Ludvika har delats upp i olika tider för att underlätta för skolelever att åka tåg till skolan.

– Vi har tittat på erfarenheter från Upptåget, som visar att de som åkt tåg som skolelever fortsätter att åka tåg som vuxna. Det här är ett långsiktigt projekt, säger Eje Larsson, trafikutredare på Region Dalarna.

Sträckan Smedjebacken-Ludvika-Borlänge är ett pilotprojekt, och motsvarande utredning av övriga trafikstråk i Dalarna pågår.


Åk med bussbiljett på tåg i Dalarna

Biljettnytt. Från och med 19 augusti gäller Dalatrafiks enkelbiljetter och mobilbiljetter ombord på Tåg i Bergslagens tåg på sträckorna:
Grängesberg – Ludvika – Borlänge – Falun
Vad – Smedjebacken – Ludvika – (Borlänge/Falun).

Tänk på att när du reser med Dalatrafiks kort eller enkelbiljett ombord på tåget så är det Dalatrafiks åldersregler som gäller. Och det går inte att köpa Dalatrafiks biljetter ombord på tågen, utan köper du en enkelbiljett ombord på tåget så är det Tåg i Bergslagens taxa som gäller, och den biljetten kan inte användas på Dalatrafiks bussar.

Dalatrafiks periodkort gäller precis som tidigare ombord på TiB-tågen i Dalarna.