Ökad takt i tågverk­staden för att klara vinterns skador

Den kalla och snörika vintern har ställt till det för tågen i Bergslagen. Skadade tåg som varit inne på verkstaden i stället för ute i trafik har lett till inställda turer.

Det har varit en tuff vinter för tågtrafiken i Tåg i Bergslagens område med mycket snö och kyla. Ovanligt många skador på tågen och en större mängd viltolyckor har tidvis gjort att många tåg stått inne på verkstad. SJ har inte haft kapacitet nog att hantera alla dessa skador vilket har inneburit inställda turer – och problem för resenärerna. SJ har under vintern satt in extra verkstadsresurser för att försöka få så många fordon som möjligt i trafik.

– Vi är väl medvetna om att situationen är ohållbar för de resenärer som drabbas. Man ska kunna lita på att tåget går som planerat och vi gör allt vi kan för att komma tillbaka i normal drift så fort som möjligt, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

 

…vi gör allt vi kan för att komma tillbaka
i normal drift så fort som möjligt.

 

Känslig elektronik skadas

Tåg i Bergslagens Reginatåg har mycket teknik under vagnarna som riskerar att skadas när snö och is letar sig in. Is som fryser runt makadam på spåret riskerar också att slå sönder både hjul och hjulaxlar. SJ har tillsammans med underhållsleverantören ökat takten i verkstaden för att snabbare laga trasiga tåg och få ut dem i trafik igen.

– En bra snöröjning är också ett måste eftersom inga tåg är gjorda för att röja snö. Vi kan konstatera att Trafikverkets entreprenörer har haft en varierande förmåga, säger Niclas Härenstam.

Mycket snö i skog och mark gör även att viltet oftare letar sig upp på spåret, helt enkelt för att det är lättare att ta sig fram där. I år har antalet viltolyckor varit ovanligt många.

– Nästan 40 älgar har fått sätta livet till. I fronten på tågen finns känslig elektronik som ofta skadas vid en viltolycka, säger Niclas Härenstam.

Ansök om ersättning

Vid störningar sätts ersättningsbussar in. Är tågtrafiken tät kan det ibland vara snabbare att vänta på nästa avgång, vilket gör att SJ tidvis hänvisar till nästa avgång. Är tåget inställt får resenären fritt boka om sin resa eller få den återbetald. Resenärer som reser med länskort ansöker om förseningsersättning från sitt länstrafikbolag.

Känslig teknik under vagnarna skadas av snö och is.

 

Text:Hit&Dit


Kundforum

Kundforum

Tåg i Bergslagen Kundforum är till för dig och hjälper dig med dina frågor och funderingar. Läs mer här

Tidtabeller

Tidtabeller

Här kan du se hela tidtabeller för alla sträckor i Tåg i Bergslagens trafikområde. Läs mer här

Förseningsersättning

Förseningsersättning

Vi gör allt för att du ska komma fram i tid, men ibland går det inte vår väg, då ersätter vi dig. Läs mer här

Hittegods

Hittegods

Har du tappat eller glömt något på våra tåg? Börja med att registrera dina kvarglömda saker här. Läs mer här