Allt om resan

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om att resa med oss. Både sådant som gäller före, under och efter resan.

Du kan filtrera informationen med hjälp av knapparna.

Vi har inte några särskilda allergiplatser ombord på våra tåg. Med hänsyn till personer med allergier finns däremot särskilda platser för sällskapsdjur som är markerade med dekaler på dörrarna.

För att resan ska bli bekväm och säker för alla finns det ett regler kring bagage. Personalen ombord kan, av arbetsmiljöskäl, tyvärr inte hjälpa dig att lyfta bagage vid av-/påstigning. Det är därför viktigt att du inte har med dig mer eller tyngre bagage än vad du själv med enkelhet klarar av att bära.

Grundregeln är att varje person får ta med sig högst två väskor (maxmått 80x50x35 cm, maxvikt 20 kg) samt ett litet handbagage. Utöver detta får du ta med dig ett specialbagage, som till exempel en hopfällbar barnvagn, ett skidfodral, en golfbag eller ett musikinstrument.

På SJ.se kan du läsa mer om de bagageregler som gäller

I samband med att det sker förbättrings- och underhållsarbeten av järnvägen påverkas också tågtrafiken. Arbetet genomförs i första hand när så få resenärer som möjligt påverkas. Ibland behöver arbetet ske under längre perioder och då påverkas du som resenär i större grad.
På SJ.se finns alla planerade banarbeten i Tåg i Bergslagens område samlade, inklusive information om ersättningstrafik.

Se planerade banarbeten i Tåg i Bergslagens trafikområde

För att resa behöver du en biljett. Vanliga enkelbiljetter köper du enklast i SJ:s app eller på SJ.se. Det finns också andra typer av biljetter för pendling till exempel.

Köp din resa på SJ.se

Läs mer om biljetter

Vid en biljettkontroll har kontrollanten rätt att se om du reser med rätt biljett. Det är viktigt att du håller ordning på ditt kort eller din biljett under hela resan. Kontroller kan göras av representanter för länstrafikens bolag eller SJ.

Om du saknar rätt biljett så får du betala resans pris och dessutom en tilläggsavgift på 1000-1200 kronor, beroende på vem som gör kontrollen.

Läs SJ:s ordningsregler här

I tågen av modell Regina ser du tydligt eluttagen som sitter på väggen under hatthyllan med jämna melllanrum. Behöver du ett eluttag ska du välja en plats intill uttaget.

På tågen av modell ER1 är elluttagen placerade mellan stolarna. Det finns två eluttag till varje plats.

Vårt mål är att du ska få en punktlig resa, men ibland lyckas det inte till hundra procent. Blir förseningen långvarig har du rätt till ersättning. Läs mer om villkor och ansök om ersättning där din resa är inköpt.

Dalatrafik
Länstrafiken i Örebro
VL
Xtrafik
SJ (även Movingo)

Vi erbjuder gratis wifi ombord på alla våra tåg.
När du använder vår tjänst för internet ombord får du inte bryta mot svensk lagstiftning och inte surfa på material som kan uppfattas som stötande för medresenärerna.

Har du tappat eller glömt något på våra tåg? Sodexo städar tågen och tar då hand om kvarglömda saker. Saknar du något efter tågresan så ska du registrera dina kvarglömda saker hos Sodexo. 

Registrera det du tappat hos Sodexo

Tåg i Bergslagen trafikerar ett område som sträcker sig över Gävleborg, Västmanland, Dalarna och Örebro län. På linjekartan kan du se samtliga sträckor och stationer som vi trafikerar.

Se linjekartan

På samtliga våra tåg finns en lugn avdelning för dig som vill vila eller ha arbetsro. Här ska mobiltelefonen vara på ljudlöst och eventuella samtal ska hållas lågmälda. Används hörlurar ska volymen vara låg för att inte störa övriga passagerare. Barn är välkomna under samma förutsättningar som vuxna.

På Regina-tågen finns den lugna avdelningen i ena änden av tåget (vagn A), närmast förarhytten. Det är den del som saknar rullstolslyft. 

På våra dubbeldäckare finns den lugna avdelningen på övre plan i vagn 12.

Tåg i Bergslagen arbetar för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för dig som pendlar i Örebro, Dalarna, Västmanland och Gävleborg. Det finns flera olika alternativ på biljetter beroende på var och hur du behöver resa.

Läs mer och hitta den pendlarbiljett som passar dig.

På våra tåg kan ingen platsbokning göras. Det finns heller ingen klasskillnad på platserna.

Först till kvarn

Att ta med cykeln (även elcykel) på Tåg i Bergslagens tåg är möjligt med vissa undantag. Antalet cykelplatser begränsade och går inte att förboka utan ”först till kvarn” gäller.

Antalet platser beror av fordonstyp

Regina: det finns två cykelplatser vid ingången med rullstolslift.
ER1: i våra nya dubbeldäckare finns det plats för upp till sex cyklar i varje tåg. Du fäster din cykel med hållare på anvisad plats i Flexvagnen.

Ensamresande barn

Barn som är 6 år eller yngre får inte resa ensamma på våra tåg.
Barn mellan 7 och 15 år får däremot resa utan vuxet sällskap. Barnet ska kunna ansvara för sig själv under resan, även vid en trafikstörning. Det är upp till förälder/vårdnadshavare att bedöma om barnet klarar av att resa på egen hand.

Barnvagn, barnmat och skötbord

Barnvagnen placerar ni smidigt i de dedikerade bagageutrymmena i varje vagn. Tänk bara på att personalen ombord inte har möjlighet att hjälpa till att lyfta och att barnvagnen ska fällas ihop innan ni kliver ombord. Om plats finns kan uppfälld barnvagn kan ställas vid cykelplatsen i respektive vagn. Det är ombordpersonalen som är ansvarig för säkerheten ombord och som avgör om barnvagnen får plats.
Barnmat på burk får tas med ombord och kan värmas i mikrovågsugn på de tåg som har kiosk. Behöver ni byta blöja finns det skötbord på toaletterna ombord.

Tips!

Att sitta still längre kan vara en utmaning för de små. Ett bra tips är att packa med enklare spel, kortlek, block och pennor. Pussel är också ett bra och roligt tidsfördriv. Packa bitarna i en påse så spar ni plats i väskan.

Biljettpriser

För priser och erbjudanden gällande barn och familj kan du läsa mer hos SJ som sköter vår trafik.
Se familjerbjudanden hos SJ.se

För resor som görs med periodbiljett från länstrafiken gäller deras priser.

När du reser får du utan avgift ta med dig två sällskapsdjur per biljett så länge de får plats på golvet vid din sittplats. Har du ett större sällskapsdjur eller om du vill ha större utrymme köper du en ungdomsbiljett (16 år) på sträckan. För mindre sällskapsdjur i bur, till exempel fågel, kanin och marsvin, räknas varje bur som ett sällskapsdjur.

Du sätter dig i den del där djur är tillåtna. Du hittar den genom markering utanpå dörrarna. Djur ska placeras på golvet och får inte vara uppe på sätet. Kom ihåg att det alltid är du som ansvarar för att ditt djur inte stör eller riskerar tryggheten ombord, varken för medresenärer eller personal.

Läs mer på SJ.se om vad som gäller för resor med sällskapsdjur

På de allra flesta av våra tåg finns en kiosk. Utbudet består av varma och kalla drycker, snacks och annan enklare förtäring.
När du söker din resa kan du se om det finns en servering.  Använd Sök resa

Enklaste sättet att se avgångstider är att använda Sök resa på startsidan.

Sök resa

Behöver du en fullständig tidtabell för en viss sträcka som också kan sparas och skrivas ut så hittar du det här.

Se tidtabeller

Vi vill att alla ska kunna resa med oss och känna sig välkomna ombord.

Ombord på tåget

Ombord på Tåg i Bergslagen finns tågvärdar som alltid finns till hands för att hjälpa till. Avgångar som trafikeras med Regina har lågt insteg vid en av de fyra dörrarna som är i perronghöjd och en invändig rullstolslift.

Avgångar som trafikeras med X14 (främst på sträckan Västerås–Fagersta–Ludvika) saknar lågt insteg men har istället en ramp som går att fällas ut vid behov. Alla våra fordon har toalett, särskilt utrymmen för rullstol, barnvagnar och cyklar, inre informationsskyltar samt automatiskt stationsutrop.

På stationen

Samtliga stationer har information i form av text och ljud. Digitala trafikinformationsskyltar och -tavlor visar bland annat information om kommande avgångar, ankomst och aktuell trafikinformation. Många av våra stationer har en uppvärmd väntsal och förvaltas i de flesta fall av Jernhusen eller via dotterbolaget Svenska Reseterminaler. Stationer som saknar uppvärmd väntsal har i nästan samtliga fall väderskydd.
Läs mer på dinsation.se

Ledsagning

För information om stationsledsagning, se stationsledsagning.se

Välkommen till Tåg i Bergslagens nya webb

Användarvänligheten har stått i fokus när Tåg i Bergslagen nu lanserar en ny, modern hemsida.