Våra fordon
Tåg i Bergslagen hyr alla fordon från Transitio, ett fordonsbolag som ägs gemensamt av Sveriges landsting och regioner (förutom Gotland). Vi har 23 Reginafordon och sju ER1-fordon (dubbeldäckare). Ibland händer det att vi lånar in andra fordon under en period.
Regina
Service ombord: wifi, toalett, eluttag, djuravdelning,
rullstolslift, cykelplats, kiosk
Byggnadsår: 2001-2003
Maxhastighet: 180-200 km/h
Motoreffekt: 1 590 kW (tvåvagnars)
ER1
Sittplatser: 333 + 24
2 våningar
4 vagnar
Toaletter: 2st + 1st handikappanpassad
Wifi: ja
Servering: nej
Eluttag: 4st per stolspar
Avdelningar: Lugn, Allergivänlig, Res med djur
Tillverkare: Stadler i Schweiz
Byggnadsår: 2021-2022
Maxhastighet: 200 km/h
Döpta tåg
De flesta av våra tåg är döpta efter personer som på ett eller annat sätt satt sin prägel på Bergslagen. De har alla anknytning till något av de fyra länen, Örebro, Västmanland, Gävleborg eller Dalarna.
Thomas Di Leva
Vem ska jag tro på? Kanske på Thomas Di Leva, sångare och låtskrivare som föddes 1963 i Gävle. Di Leva har blivit känd både för sin musik och för sin särpräglade framtoning i konstfullt utsmyckade kaftaner. ”Vem ska jag tro på?” hette hans genombrottsalbum.
Wille Löfqvist
500 matcher hann hockeymålvakten Wille Löfqvist göra för Gävlelaget Brynäs. Han tog sex SM-guld med klubben och spelade 105 landskamper med Tre Kronor. 2009 hedrades Wille Löfqvist med att en flagga med hans porträtt, namn och nummer hissades upp i taket i hemmarenan i Gävle.
Larz-Krizterz
Får jag lov? Larz-Kristerz är dansbandet från Älvdalen som tagit landet med storm. Med sin unikt retrodoftande klädstil, och med lokaltillverkade instrument och ljudutrustning från Hagströms i Älvdalen, har Larz-Kristerz sedan starten 2001 sett många dansglada par glida förbi scenen.
Kerstin Hesselgren
Kerstin Hesselgren, även känd som Kerstin den Första, föddes 1872 i Torsåker utanför Hofors. Hon blev känd både som en banbrytande yrkesinspektör och som framstående politiker. Kerstin Hesselgren var en av de första kvinnorna i den svenska riksdagen.
Joe Hill
Protestdiktaren och agitatorn Joe Hill föddes som Joel Hägglund i Gävle 1879. 1902 emigrerade han till USA, där han blev en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska protestsångare, och inspiration för musiker som Bob Dylan och John Lennon. 1915 avrättades Joe Hill på oklara grunder för ett mord i Salt Lake City.
Bo Setterlind
Författaren och poeten Bo Setterlind (1923–1991) bodde under flera år i Västerås. Han skrev prosa, noveller, memoarer, drama, kyrkospel och pamfletter. Hans dikt ”Drömmens skepp” tonsattes och låg länge på Svensktoppen.
Torsten Ehrenmark
Den folkkäre journalisten, radioprataren och kåsören Torsten Ehrenmark föddes 1919 i Lindesberg, och växte upp i Örebro. Han jobbade i många år som utlandskorrespondent i New York, Paris och London för bland annat Aftonbladet och Dagens Nyheter. Under sin livstid gjorde han inte mindre än 50 Sommarprogram i radio, fler än någon annan gjort.
Kata Dahlström
Politikern och författaren Kata Dalström bodde som barn i Kopparberg. Kata Dalström var en hängiven folkbildare och en av den svenska arbetarrörelsens mest kända och efterfrågade agitatorer. Från sekelskiftet 1900 och fram till sin död 1923 reste hon land och rike runt för att övertyga människor om bland annat vikten av allmän och lika rösträtt.
Agnes von Krusenstjerna
Författaren Agnes von Krusenstjerna föddes 1894 och hon växte upp i Gävle. Hon kämpade för kvinnors rättighet att verbalt uttrycka sig fritt, och i flera romaner skildrade Agnes von Krusenstjerna unga kvinnors längtan efter en egen identitet. Mest känd är hon för de tre romansviterna ”Tony”, ”Fröknarna von Pahlen” och ”Fattigadel”.
Christopher Polhem
”Den svenska mekanikens fader” har uppfinnaren och industrimannen Christopher Polhem (1661–1751) kallats. Polhems uppfinningar som stånggångar för kraftöverföring och gruvmaskiner blev viktiga för Bergslagens gruvnäring. Han konstruerade även pendelur, hammarverk, slussar, broar, textil- och lantbruksmaskiner. Polhemshjulet står fortfarande kvar att beskådas i Norberg.
Dal Jerk
Dahl Erik Olsson var Rättviks främste spelman när han levde mellan 1806 och 1861. Med sitt eget sätt att spela förnyade Dal Jerk fiolspelet, och han introducerade 16-delar i polskorna och gånglåtarna.
Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson
Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson föddes i Surahammar, och gjorde sig där känd både som skicklig bandymålvakt och duktig fotbollsspelare. Men det var hockeyn som låg Sura-Pelle varmast om hjärtat. Han spelade elithockey i Södertälje och Västra Frölunda, han gjorde 270 landskamper i Tre Kronor och tog både VM-guld och OS-silver.
Charlie Norman
Charlie Norman började sin karriär som svarvare på Asea i Ludvika, men musiken tog snart över – det var boogie woogien som gjorde honom känd. Charlie Norman arbetade som pianist, sångare, kompositör, arrangör och underhållare, han samarbetade med Alice Babs och hade egna dansorkestrar och radioprogram.
Ernest Cassel
Ernest Cassel var en engelsk finansman och filantrop som levde mellan 1852 och 1921. Cassel var en av finansiärerna bakom stora industriprojekt som tunnelbanan i London och det svenska järnvägsnätet. Han grundade dessutom Grängesbergs Grufve AB och Trafik AB Grängesberg–Oxelösund.
Wilhelmina Skogh
Hotelldirektören Wilhelmina Skogh (1849–1926) var en av Sveriges första stora kvinnliga företagsledare. Hon var bland annat chef för Stadshotellet i Gävle och restauratris på Järnvägsrestaurangen och järnvägshotellet i Storvik. Så småningom blev Wilhelmina Skogh även chef för Grand Hotel i Stockholm.
Maria Lang
Maria Lang hette egentligen Dagmar Lange och var författare, filosofie doktor och rektor. Hennes detektivromaner utspelas ofta i den fiktiva bergslagsstaden Skoga vars verkliga förebild är staden där hon växte upp: Nora. Maria Lang skrev flera deckare med tåganknytning som ”Ånglok nr 16 på fel spår” och ”Ingen returbiljett”
Carl Larsson
Carl Larsson (1853-1919) är en de mest berömda svenska konstnärerna – och kanske den mest folkkäre. Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla akvarellmålare, och är inte minst känd för sina akvareller av det idylliska familjelivet med hustrun Karin och de åtta barnen i Sundborn, Dalarna.
Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist föddes 1946 i Örebro och är känd som krögare, vinkännare, tv-profil och dessutom som adjungerad professor i matkonst. Han har bland annat varit källarmästare vid Grythyttans gästgivargård och ansvarade för att bygga upp Måltidens hus och Restauranghögskolan i Grythyttan.
Putte Wickman
Musikern, klarinettisten och orkesterledaren Putte Wickman växte upp i Borlänge. Han var självlärd som klarinettist, och blev från 1940-talet och framåt ett stort namn inom jazzen. Förutom ett otal konserter i Sverige spelade han mycket utomlands, bland annat i USA och Japan.
Anders Zorn
Anders Zorn (1860–1920) är en av Sveriges främsta konstnärer. Hans verk finns bland annat på Nationalmuseum, Musée d’Orsay i Paris, Metropolitan Museum of Art i New York, samt i Vita huset. Men även om Zorn reste mycket i världen, så var hans hem i Mora. Idag är Zorngården ett uppskattat museum.
Mando Diao
Rockbandet Mando Diao från Borlänge slog igenom i början av 2000-talet. De har sedan dess genomfört många turnéer och släppt internationellt framgångsrika skivor. Men även om de genom åren har haft flera stora hits, så var det när Mando Diao för första gången sjöng på svenska, i sin tolkning av Gustaf Frödings ”Strövtåg i hembygden”, som de blev verkligt folkkära.
Dan Andersson
Dan Andersson föddes 1888 i Skattlösberg utanför Ludvika. Under fler år bodde han i Luossastugan, känd från dikten han skrev: ”Omkring tiggaren från Luossa”. Hans många dikter och visor om bland annat hembygden är än i dag mycket älskade, och första veckan i augusti firas alltid Dan Andersson-veckan i Ludvika.
Karin Larsson
Karin Larsson föddes 1859 i Örebro och studerade på Konstakademien i Stockholm. I Paris träffade hon konstnärskollegan Carl, och tillsammans med honom och de åtta barnen kom hon att bo på Lilla Hyttnäs i Sundborn. Karin Larsson hade ett unikt formspråk när hon designade och vävde en stor del av de textilier som fortfarande finns i Carl Larsson-gården, och formgav en del av möblerna.
Cajsa Warg
Huruvida uttrycket ”man tager vad man haver” verkligen härstammar från Cajsa Warg är faktiskt oklart. Klart är i varje fall att Cajsa Warg, som föddes 1703 i Örebro, skrev en av sin tids mest inflytelserika kokböcker: ”Hjälpreda i hushållningen för unga fruntimmer”.
Elsa Anderson
1916 öppnade konditorn Elsa Andersson tillsammans med sin man, specerihandlaren Emil Bergvall, ett konditori i Norberg. Konditoriet fick namn efter Elsas flicknamn, och Elsa kom att driva Elsa Andersson konditori fram till sin död 1937. Konditoriet, som på 2010-talet blev återuppbyggt efter en omfattande brand, är än i dag ett älskat besöksmål.
Lennart Hellsing
Lennart Hellsing, som föddes 1919 i Västanfors Fagersta, var författare och översättare med en sällan skådad språklig experimentlusta. I böcker som ”Krakel Spektakel och Kusin Vitamin” och visor som ”Här dansar herr Gurka” och ”Det var så roligt jag måste skratta” lekte Lennart Hellsing med ord och tänjde på språket på ett lika unikt som älskat sätt.