Maja Rapp tillträder som vd för Tåg i Bergslagen i maj 2021

Maja Rapp är ny vd för TiB

Att trafiken flyter som förväntat är bra, men det är inte tillräckligt. I Maja Rapp har Tåg i Bergslagen fått en ny vd som vill se mer utveckling och fler förbättringar för tågresenärerna.

TiB ska vara Sveriges bästa beställare av regional kollektivtrafik! Orden är Maja Rapps, som sedan den 1 maj är ny vd för Tåg i Bergslagen. Efter åtta på SJ var steget hit inte svårt att ta.

– Jag trivs väldigt bra i tågbranschen. Under en period på SJ jobbade jag dessutom som affärschef mot TiB, och trivdes otroligt bra med människorna och kulturen här. Vi är ett tajt gäng och det är häftigt att se hur man samarbetar på en annan nivå i en mindre organisation, säger Maja Rapp.

Den lite mindre organisationen är i Tåg i Bergslagens fall fem medarbetare som finns utspridda i Stockholm, Borlänge, Gävle och Söderhamn. Eftersom företaget inte är större blir Maja (som sitter i Stockholm) inblandad i det mesta som rör verksamheten, stort som smått. Arbetet handlar om allt från fordon och fordonsunderhåll till ekonomi, avtals- och marknadsfrågor.


”De sju nya fordon som ska vara på plats under 2023… kommer att innebära en betydligt bättre reseupplevelse…”


– Just nu håller vi på och tittar depålösningar för de nya fordon som kommer att komma. De sju nya fordon som ska vara på plats under 2023 är mycket större än våra nuvarande och kommer att innebära en betydligt bättre reseupplevelse för våra kunder.

Viktigt förbättringsarbete

Med nya, fräscha och bekväma vagnar kommer förhoppningsvis fler att välja att åka tåg. Bekvämlighet är viktigt i valet av transportmedel, men det är bara en av flera faktorer som spelar in. Enkelhet och hållbarhet är betydelsefullt, liksom förtroendet att tågen kommer och går enligt tidtabell.

– Där har vi tillsammans med vår operatör SJ och Trafikverket lite att jobba på. Som resenär ska man kunna veta att tågen kommer som förväntat, och vi har därför ett kontinuerligt förbättringsarbete kring punktlighet och regularitet, säger Maja Rapp.

– Däremot kan TiB inte på egen hand se till att tågen blir punktliga. Vi är ett helt ekosystem där vi är beroende av andra aktörer. Det vi kan göra är att genom våra avtal med SJ och de infrastrukturfrågor vi driver mot Trafikverket nå effekter som kunderna märker av, bland annat i form av kortare restider, bättre resandemiljö och fordon som fungerar. Det här är väldigt viktiga frågor för TiB att vara med och påverka, och vi är mycket engagerade i dem.


”Även om det är otroligt härligt när man ser att allt funkar – så vill jag se utveckling”


Vill se utveckling

Det senaste året har varit tufft för Tåg i Bergslagen. Precis som hela branschen har man påverkats kraftigt av pandemin, och det har varit färre tåg och betydligt färre resenärer än normalt. I takt med vaccinering, minskad smittspridning och lättade restriktioner hoppas Maja Rapp att resandet ska komma igång igen.

– Jag tror att det finns ett sug efter att resa, även om det kommer att dröja innan vi ser samma nivåer som innan pandemin. Men att tågresandet kommer tillbaka tvivlar jag inte på, säger Maja Rapp.

– Jag tror dessutom att tågen kommer att bli allt viktigare framåt. Det är inte alla som har möjlighet ha bil, och jag hoppas dessutom att fler väljer bort bilen framöver. Därför är det otroligt viktigt att våra regionala ägare fortsätter att satsa på att utveckla tågtrafiken och att binda ihop städer och regioner.

Själv är Maja Rapp inställd på att jobba hårt för att Tåg i Bergslagen ska kunna titulera sig som Sveriges bästa beställare av regional tågtrafik. De interna diskussionerna om TiB:s framtid har hon redan dragit igång.

– Även om det är otroligt härligt när man ser att allt funkar – att trafiken rullar på och att våra kunder får en bra resa – så vill jag se utveckling. Viljan att inte stå kvar på samma ställe är en av mina drivkrafter. Därför har de första månaderna här på TiB känns fantastiskt roliga, för de har varit intensiva med många stora, spännande frågor. Jag ser fram emot fortsättningen, säger Maja Rapp.


KORTA FAKTA

Namn: Maja Rapp
Ålder: 33
Bor: Radhus i Täby Näsby Park
Familj: Man och två barn, 1 och 3 år gamla.
Intressen: Den mesta tiden går till att vara med barnen, men både jag och min man är intresserade av att laga och äta god mat.
Drömresa: Jag har alltid velat åka till Maldiverna. Det får jag fortsätta drömma om, men i september åker vi till Färöarna för att vandra och äta gott.
Bästa tågresan: Jag älskar Dalarna och Tällberg! Dit kommer vi att ta tåget i sommar för en riktig familjesemester.



Uppgifter för presskontakt finns här

Klart med nya tåg till Tåg i Bergslagen

Tåg i Bergslagen har köpt in sju nya moderna tåg. För resenärerna innebär det ett rejält lyft; det kommer att bli gott om plats och bättre komfort ombord.

Tyst avdelning på tågen

Det kommer inom kort att finnas en tyst avdelning ombord på våra Regina-fordon så snart uppsättningen av informationsskyltar är klar.

Res tryggt under Corona-pandemin

Här har vi samlat tips och uppmaningar till dig som resenär och information om vad som gjorts för att minska risken för smittspridning. Tillsammans kan vi göra tågresan trygg!