Tåg i Bergslagens dubbeldäckare ER1 på spåret i en skogsmiljö.

Flera nyheter när Tåg i Bergslagen framtidssäkrar trafiken

Mycket kommer att vara sig likt, men även en del nyheter väntar när VR Sverige AB blir ny operatör för Tåg i Bergslagen. Den 10 december är det dags.

– Vår ambition är att du som resenär inte ska märka några större förändringar i din reseupplevelse i samband med operatörsbytet. Vi kommer även fortsättningsvis att knyta samman Bergslagen men vi kommer att göra det i samarbete med vår nya operatör VR Sverige AB. Det ser vi fram emot!, förklarar Maja Rapp, VD Tåg i Bergslagen   

Tåg i Bergslagens nuvarande avtal med SJ går ut i december 2023, och efter genomförd upphandling blir alltså VR Sverige AB ny operatör. Att säkerställa en sömlös övergång när de tar över servicen och driften ombord på tågen har krävt stora förberedelser.  

– Vi är tacksamma över att mer än 200 dedikerade medarbetare hos VR Sverige AB kommer att arbeta tillsammans med oss för att upprätthålla trafiken i våra fyra regioner: Dalarna, Västmanland, Örebro och Gävleborg, säger Maja Rapp.  

Maja Rapp, vd Tåg i Bergslagen
Maja Rapp, vd Tåg i Bergslagen

En nyhet är att Tåg i Bergslagen i fortsättningen kommer att ha en egen kundservice med tolv kundrådgivare som ska möta kunderna och assistera längs resan. Kundservice hanteras av Region Västmanland på uppdrag av Tåg i Bergslagen. 

Från och med den 10 december kommer Tåg i Bergslagen att ha en egen enkelbiljett som säljs till fast pris. De nya fasta priserna gör det enklare att planera resan i förväg eftersom priset är detsamma oavsett om du köper din biljett samma dag eller långt i förväg. Du som kund köper fortfarande din biljett genom ombud, till exempel SJ. 

– Det ska kännas enkelt att ta tåget och då är prissättningen en viktig del. Jämför man med bil eller andra alternativ så är vi konkurrenskraftiga, säger Maja Rapp.

Välkommen att resa med oss på Tåg i Bergslagen!

Vid frågor kontakta vår kundservice på 021-48 18 400 eller surfa runt här på vår hemsida.


Viktiga datum

16 oktober: Tåg i Bergslagens kundservice öppnar

Välkommen att kontakta oss på telefon 021-48 18 400.

18 oktober: Säljstart biljetter

Tåg i Bergslagens nya enkelbiljett för resor från och med 10 december finns att köpa hos närmaste ombud, enklast SJ.se.

10 december: Nya tidtabeller

Tidtabellerna för 2024 börjar att gälla. Se de nya tidtabellerna.

10 december: VR Sverige AB startar som operatör

VR Sverige AB tar över som operatör efter SJ. Deras förare kör tågen och du möter dem som tågvärdar ombord. VR Sverige AB ansvarar också för drift och underhåll av Tåg i Bergslagens tåg.


Nya biljetter och villkor 

För resor från och med den 10 december 2023 har Tåg i Bergslagen en egen enkelbiljett. De nya fasta priserna innebär att du enkelt kan planera din resa i förväg, priset är detsamma oavsett om du köper din biljett samma dag eller långt i förväg. Du köper fortfarande din biljett hos närmaste ombud, till exempel SJ.    

För Tåg i Bergslagens enkelbiljett gäller nya priser och resevillkor. Du som är till och med 19 år, eller som studerar minst 50 % studietakt, får 25 % rabatt på biljetten. Dessutom finns erbjudandet TiB Familj, där två medföljande barn upp till och med 12 år reser utan kostnad. 


Tåg i Bergslagens Kundservice

Den 16 oktober öppnar Tåg i Bergslagens Kundservice.

Mellan den 16 oktober och 9 december har vi öppet:
Vardagar 07:00-18:00 och helger 10:00-16:00.
Vid trafikstörning hänvisar vi dig till SJ Kundservice.   

Från och med 10 december har vi öppet:
Vardagar 07:00-18:00 och helger 10:00-17:00.
Behöver du stöd vid trafikstörning så når du nu Tåg i Bergslagens Kundservice dygnet runt.  

Du når Tåg i Bergslagens Kundservice på telefon 021-48 18 400.
Under året tillkommer fler sätt att kontakta oss på.


Nya tidtabeller för 2024

Den 10 december börjar tidtabellerna för 2024 att gälla.
Se tidtabellerna här.

Det kommer då att ske en del förändringar i trafikutbud och tider
Läs om förändringarna.


Fakta om VR Sverige AB

VR Sverige AB är ett helägt dotterbolag till VR Group i Finland där finska staten sedan 160 år är huvudägare. På uppdrag av Skånetrafiken ansvarar VR Sverige AB för Pågatågen i södra Sverige samt busstrafiken i Helsingborg och Kristianstad. I Östergötland ansvarar VR Sverige AB för Östgötapendeln på uppdrag av Östgötatrafiken. I Stockholm kör VR Sverige AB buss, spårvagn och lokaltåg på uppdrag av SL.

VR Sverige AB har cirka 3 000 anställda. Med cirka 800 bussar, 122 tåg och 65 spårvagnar skapas moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. I Finland ansvarar VR Group för passagerartrafiken på nationella nätet men kör också bussar, spårvagnar och godstrafik.  


Aktuellt

Tåg i Bergslagens dubbeldäckare vid en perrong. Ett utropstecken är placerat över bilden för att markera att informationen är viktig.

Reducerad trafik fram till sommaren

Vår trafik är drabbad av omfattande störningar. Personalbrist är en stor orsak. Utifrån förutsättningar som finns är planering gjord för trafiken till och med 29 juni.