Tåg i Bergslagens nya tåg ER1. Två av tågen bredvid varandra.

Nu tas Tåg i Bergslagens nya tåg i trafik

Sveriges modernaste tåg? I mars rullar äntligen de första nya tågen ut på Bergslagsspåren. Fräscht, stort och modernt väntar nu Tåg i Bergslagens resenärer.

Vilket lyft för resenärerna! Nu ersätts Tåg i Bergslagens äldsta X14-tåg med helt nya, moderna dubbeldäckare. Vecka nio sätts de två första av totalt sju beställda ER1-tåg i trafik på Bergslagspendeln mellan Västerås och Ludvika. Resterande tåg levereras löpande under första halvåret, och efter sommaren kommer samtliga gamla X14-tåg att ha ersatts. De nya tågen kommer till en början att främst trafikera sträckan Ludvika-Västerås.

Tåg i Bergslagens nta tåg ER1. Stolsrader på våning ett.

Bekvämt och tillgänglighetsanpassat

För dig som reser väntar avsevärt högre komfort och gott om plats. De nya tågen består av fyra vagnar med 333 sittplatser, plus 24 fällbara stolar. Salongerna är luftiga, entréerna har gott om utrymme och insteg i nivå med plattformen gör det enkelt att stiga på och av.

Tågen uppfyller helt de senaste kraven på tillgänglighet. Ombord borgar halkfria och ljuddämpande mattor och god luftkonditionering för hög komfort, och det är gott om bagageutrymme och fler cykelplatser ombord än tidigare.

Enkelt att arbeta ombord

Tåg i Bergslagens nya tåg är anpassade för pendlare. Det blir enklare att arbeta ombord med bättre wifi, dubbla eluttag vid varje säte, ställbara bord och läslampor. På tågen finns även en allergivänlig avdelning, en lugn avdelning och en särskild avdelning för den som reser med djur.


Korta fakta Tåg i Bergslagens ER1

Går i trafik: vecka 9 (preliminärt)
Sittplatser: 333 + 24
Våningar: 2
Vagnar:
Toaletter: 2st + 1st handikappanpassad
Wifi: ja
Servering: nej
Eluttag: 4st per stolspar
Avdelningar: Lugn, Allergivänlig, Res med djur
Tillverkare: Stadler i Schweiz 
Topphastighet: 200 km/h  
Tomvikt: 232 ton 


Se filmen

Systemförvaltare till Tåg i Bergslagen

Ledig tjänst som systemförvaltare. Tåg i Bergslagen har en spännande tid framför sig. Vill du vara med på resan?

Beslut om tilldelning i upphandling

Tåg i Bergslagen beslutade den 14 december att för upphandling av trafikavtal tilldela VR Sverige AB uppdraget som ny operatör.

Nya tidtabeller och samlad planering för 2023

En ny tågplan startar söndag 11 december och då börjar nya tidtabeller att gälla. Se hur dina resor påverkas.