Tåg i Bergslagens nyaste fordon ER1 på spårer intill ett vårgrönt fält.

Nu är Tåg i Bergslagens nya tåg i trafik

Sveriges modernaste tåg? I mars rullade äntligen de första nya tågen ut på Bergslagsspåren. Fräscht, stort och modernt för Tåg i Bergslagens resenärer.

Vilket lyft för resenärerna! Tåg i Bergslagens äldsta X14-tåg har ersatts med helt nya, moderna dubbeldäckare. I mars sattes de första av totalt sju beställda ER1-tåg i trafik på Bergslagspendeln mellan Västerås och Ludvika. Resterande tåg har levererats löpande under första halvåret, och i sommar har samtliga gamla X14-tåg ersatts. De nya tågen trafikerar till en början främst sträckan Ludvika-Västerås.

Tåg i Bergslagens nta tåg ER1. Stolsrader på våning ett.

Bekvämt och tillgänglighetsanpassat

Du som reser har fått avsevärt högre komfort och gott om plats. De nya tågen består av fyra vagnar med 333 sittplatser, plus 24 fällbara stolar. Salongerna är luftiga, entréerna har gott om utrymme och insteg i nivå med plattformen gör det enkelt att stiga på och av.

Tågen uppfyller helt de senaste kraven på tillgänglighet. Ombord borgar halkfria och ljuddämpande mattor och god luftkonditionering för hög komfort, och det är gott om bagageutrymme och fler cykelplatser ombord än tidigare.

Enkelt att arbeta ombord

Tåg i Bergslagens nya tåg är anpassade för pendlare. Det är enklare att arbeta ombord med bättre wifi, dubbla eluttag vid varje säte, ställbara bord och läslampor. På tågen finns även en allergivänlig avdelning, en lugn avdelning och en särskild avdelning för den som reser med djur.


Korta fakta Tåg i Bergslagens ER1

Sittplatser: 333 + 24
Våningar: 2
Vagnar:
Toaletter: 2st + 1st handikappanpassad
Wifi: ja
Servering: nej
Eluttag: 4st per stolspar
Avdelningar: Lugn, Allergivänlig, Res med djur
Tillverkare: Stadler i Schweiz 
Topphastighet: 200 km/h  
Tomvikt: 232 ton 


Se filmen

Aktuellt

Tåg i Bergslagens dubbeldäckare vid en perrong. Ett utropstecken är placerat över bilden för att markera att informationen är viktig.

Reducerad trafik fram till sommaren

Vår trafik är drabbad av omfattande störningar. Personalbrist är en stor orsak. Utifrån förutsättningar som finns är planering gjord för trafiken till och med 29 juni.